Skip to content
Home » Wat Is Het Pyelocalicieel Systeem: Een Overzicht Van De Anatomie En Functie

Wat Is Het Pyelocalicieel Systeem: Een Overzicht Van De Anatomie En Functie

Renal System 4, Paranchyma, calyces and pelvis.

Wat Is Het Pyelocalicieel Systeem: Een Overzicht Van De Anatomie En Functie

Renal System 4, Paranchyma, Calyces And Pelvis.

Keywords searched by users: wat is het pyelocalicieel systeem pyelocaliceal system nederlands, pyelocaliceal systeem, aangeboren vernauwing urineleider, nierbekken verwijd, corticomedullaire differentiatie, dilatatie van het pyelum, vernauwde urineleider vrouw, hydronefrose

Wat is het pyelocalicieel systeem?

Het pyelocalicieel systeem, ook wel bekend als het pyelocalicale systeem, is een belangrijk onderdeel van de urinewegen. Het bestaat uit een verzameling structuren in de nieren die betrokken zijn bij de opvang en afvoer van urine. In het Nederlands wordt het pyelocalicieel systeem soms ook wel het nierbekkenkelksysteem genoemd.

Het pyelocalicieel systeem bestaat uit het nierbekken (pyelum) en de nierkelken (calices). Het nierbekken is een trechtervormige structuur aan het begin van de urineleider, die urine ontvangt vanuit de nieren. De nierkelken zijn holle structuren die zich vertakken vanuit het nierbekken en urine verzamelen vanuit de nierlobben. Samen zorgen het nierbekken en de nierkelken ervoor dat urine wordt opgevangen en afgevoerd naar de blaas.

Anatomie van het pyelocalicieel systeem

Het pyelocalicieel systeem bevindt zich in beide nieren. Elke nier heeft een afzonderlijk pyelocalicieel systeem. Het nierbekken is een grote holle structuur die urine opvangt vanuit de nierlobben. Vanuit het nierbekken vertakken de nierkelken zich in kleinere structuren, bekend als de grote en kleine nierkelken. Deze nierkelken omvatten de nierlobben en dragen urine naar de urineleider.

Elk pyelocalicieel systeem bestaat uit ongeveer 8 tot 18 nierlobben, afhankelijk van de individuele anatomie. Elke nierlob bevat een piramidevormige structuur, bekend als een nierpiramide. De nierpiramiden bestaan uit kleinere segmenten, bekend als niersegmenten. Elke niersegment bevat een verzameling nierkanaaltjes, die urine produceren en transporteren naar de nierkelken.

Functie van het pyelocalicieel systeem

Het pyelocalicieel systeem is verantwoordelijk voor het opvangen en afvoeren van urine uit de nieren. Nadat urine is geproduceerd door de nierkanaaltjes, stroomt het naar de nierkelken. Vanuit de nierkelken wordt urine verzameld in het nierbekken. Het nierbekken fungeert als een reservoir voor urine voordat het wordt afgevoerd naar de urineleider en uiteindelijk naar de blaas.

Daarnaast speelt het pyelocalicieel systeem een rol bij het handhaven van de balans van elektrolyten en het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Het systeem zorgt ervoor dat urine effectief wordt afgevoerd en voorkomt dat urine terugstroomt naar de nieren.

Afwijkingen in het pyelocalicieel systeem

Er kunnen verschillende afwijkingen optreden in het pyelocalicieel systeem. Een van de meest voorkomende afwijkingen is aangeboren vernauwing van de urineleider. Hierbij is de doorgang van urine vanuit het pyelocalicieel systeem naar de urineleider vernauwd, waardoor urine zich ophoopt in de nieren. Deze aandoening staat bekend als hydronefrose en kan leiden tot nierbeschadiging als het niet wordt behandeld.

Een andere afwijking is een verwijding van het nierbekken, ook wel bekend als dilatatie van het pyelum. Dit kan veroorzaakt worden door een obstructie in de urineleider of een onderliggende aandoening. Nierbekkenverwijding kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, flankpijn en frequent urineren.

Bij vrouwen kan er ook sprake zijn van een vernauwde urineleider, wat kan leiden tot problemen bij het urineren. Deze vernauwing kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van infecties of andere aandoeningen.

Diagnose van afwijkingen in het pyelocalicieel systeem

Afwijkingen in het pyelocalicieel systeem kunnen worden gediagnosticeerd met behulp van verschillende medische beeldvormingstechnieken. Een echografie van de nieren kan inzicht geven in de structuur en functie van het pyelocalicieel systeem. Andere beeldvormende technieken zoals een CT-scan of een MRI-scan kunnen gedetailleerdere informatie bieden over eventuele afwijkingen.

Daarnaast kunnen urinetests worden uitgevoerd om de aanwezigheid van infecties of andere afwijkingen te detecteren. Bloedonderzoek kan ook worden uitgevoerd om de functie van de nieren te beoordelen.

Behandeling van afwijkingen in het pyelocalicieel systeem

De behandeling van afwijkingen in het pyelocalicieel systeem hangt af van de specifieke aandoening en de ernst ervan. In sommige gevallen is geen behandeling nodig en wordt de aandoening alleen opgevolgd met regelmatige controles. In andere gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om symptomen te verlichten of infecties te behandelen.

Als een vernauwing van de urineleider of een obstructie aanwezig is, kan een operatieve ingreep noodzakelijk zijn om de doorgang van urine te herstellen. Dit kan gebeuren door middel van een endoscopische procedure of een open chirurgische ingreep, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Voor patiënten met hydronefrose kan het soms nodig zijn om een buisje, bekend als een stent, in de urineleider te plaatsen om de doorgang van urine te vergemakkelijken. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om de obstructie te verwijderen.

Preventie en maatregelen voor het pyelocalicieel systeem

Hoewel niet alle afwijkingen van het pyelocalicieel systeem kunnen worden voorkomen, zijn er enkele maatregelen die kunnen helpen om de gezondheid van de urinewegen te bevorderen. Het is belangrijk om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven en de urinestroom te bevorderen. Het vermijden van tabak en het beheersen van aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes kan ook bijdragen aan een gezonde werking van het pyelocalicieel systeem.

Daarnaast is regelmatige controle door een arts belangrijk, vooral als er sprake is van aangeboren afwijkingen of andere risicofactoren. Vroege detectie en behandeling van afwijkingen in het pyelocalicieel systeem kunnen complicaties helpen voorkomen en de gezondheid van de nieren bevorderen.

FAQs:

1. Wat is het pyelocalicieel systeem in het Nederlands?
Het pyelocalicieel systeem, ook wel bekend als het nierbekkenkelksysteem, is een verzameling structuren in de nieren die betrokken zijn bij de opvang en afvoer van urine.

2. Wat is aangeboren vernauwing van de urineleider?
Aangeboren vernauwing van de urineleider is een aandoening waarbij de doorgang van urine vanuit het pyelocalicieel systeem naar de urineleider vernauwd is.

3. Wat is hydronefrose?
Hydronefrose is een aandoening waarbij urine zich ophoopt in de nieren als gevolg van een obstructie in het pyelocalicieel systeem.

4. Hoe worden afwijkingen in het pyelocalicieel systeem gediagnosticeerd?
Afwijkingen in het pyelocalicieel systeem kunnen worden gediagnosticeerd met behulp van medische beeldvormingstechnieken zoals een echografie, CT-scan of MRI-scan. Urinetests en bloedonderzoek kunnen ook worden uitgevoerd.

5. Wat is de behandeling voor afwijkingen in het pyelocalicieel systeem?
De behandeling van afwijkingen in het pyelocalicieel systeem hangt af van de specifieke aandoening en de ernst ervan. Behandelingsopties kunnen bestaan uit medicatie, endoscopische procedures of chirurgische ingrepen, afhankelijk van de situatie.

6. Kunnen afwijkingen in het pyelocalicieel systeem worden voorkomen?
Hoewel niet alle afwijkingen kunnen worden voorkomen, kunnen maatregelen zoals voldoende water drinken, het vermijden van tabak en een goede controle van gezondheidsproblemen bijdragen aan een gezond pyelocalicieel systeem.

Referenties:
– “Asymptomatische dilatatie van het pyelocalicessysteem bij jonge kinderen gevonden met …” – Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
– “Nierbekkenkanker? Lees betrouwbare info – Kanker.nl” – Kanker.nl
– “Informatie over de nierbekkens – Kanker.nl” – Kanker.nl
– “Echo nieren – Medisch Spectrum Twente”
– “Hydronefrose (Nierstuwing) – Aandoeningen | Gezondheidsplein.nl”
– “Nierbekkenontsteking – Slingeland Ziekenhuis – Kenniscentrum Urologie”

Categories: https://nataviguides.com

Renal System 4, Paranchyma, calyces and pelvis.
Renal System 4, Paranchyma, calyces and pelvis.

Wat Is Het Pyelum?

Het nierbekken (of pyelum) is een belangrijk onderdeel van de nier. Het bevindt zich als een soort trechter aan de bovenkant van de nier en heeft als functie het opvangen van urine. Nadat de urine is verzameld in het nierbekken, wordt deze via de urineleiders naar de blaas getransporteerd. Het pyelum is een essentieel onderdeel van het urinestelsel, dat verantwoordelijk is voor het filteren en afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam.

Waar Zit Het Pyelum?

Het nierbekken (pyelum) bevindt zich aan de onderkant van de nier. Dit belangrijke onderdeel van het uitscheidingssysteem fungeert als een soort trechter waarin urine wordt opgevangen. Hiermee vervult het pyelum een cruciale rol bij het transport van urine vanuit de nier naar de urinewegen.

Kun Je Nierschade Zien Op Een Echo?

Kun je nierschade zien op een echo? Ja, nierschade kan zichtbaar zijn op een echo. Afwijkingen in de vorm en grootte van de nieren kunnen wijzen op verminderd nierweefsel of een toename ervan, bijvoorbeeld door een niertumor. Daarnaast kunnen stenen in de nier goed zichtbaar zijn op een echografie. An echo can show abnormalities in the shape and size of the kidneys. These abnormalities may indicate reduced kidney tissue or an increase, for example due to a kidney tumor. If there are stones in the kidney, these can be clearly seen on the ultrasound.

Hoe Voelt Stuwing Nieren?

Hoe voelt stuwing in de nieren?

Symptomen van een verstoorde urineweg kunnen intensieve pijn in de nierkolieken, misselijkheid, overgeven en buikpijn omvatten. Na verloop van tijd kunnen er ook klachten optreden zoals pijn aan de zijkant of onderrug, moeilijkheden bij het plassen en bloed in de urine. Dit kan duiden op hydronefrose. Het kan echter ook andere oorzaken hebben. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Delen 36 wat is het pyelocalicieel systeem

Echo Abdomen
Echo Abdomen
Echo Abdomen
Echo Abdomen
Echo Abdomen
Echo Abdomen

See more here: nataviguides.com

Learn more about the topic wat is het pyelocalicieel systeem.

See more: nataviguides.com/voorpagina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *