Home » [Update] Definition, Examples and Exercises | simple future tense – NATAVIGUIDES

[Update] Definition, Examples and Exercises | simple future tense – NATAVIGUIDES

simple future tense: คุณกำลังดูกระทู้

Definition with Examples

Future Simple Tense is used to express the actions that are supposed to take place in the future. It could relate to the actions that could happen both in the near as well as late future, it may or may not have any time reference. Consider the following sentences in Future Simple Tense-

  • I shall go to school tomorrow.
  • She will pay her dues.
  • He will call you.
  • They will leave early.
  • She will go to the doctor.
  • We shall go to the amusement park today.
  • Children will play in the garden.
  • He will come tomorrow.
  • He will appear before the jury.

Note- Grammatically ‘will‘ should be used with third person pronoun i.e. – he, she, you, they etc and ‘shall’ should be used for first person pronouns- we, I.

There are many ways in which a future action can be expressed; we will go through the details separately. For just your reference some negative and interrogative Simple Future Tenses are given below.

Negative Sentences-

  • I shall not go to school tomorrow.
  • She will not pay her dues.
  • He will not call you.
  • They will not leave early.
  • She will not go to the doctor.

Interrogative Sentences-

  • Shall we go to the amusement park today?
  • Will the children play in the garden?
  • Will he come tomorrow?
  • Will the work be completed on time?

Below we will understand Positive, Negative and Interrogative sentences in Future Simple Tense with help of examples and exercises.

a) Positive Sentences

Structure/Formula for Positive Sentences in Future Simple Tense

The basic structure/formula of Positive Sentences in Future Simple Tense is-

  • (subject + auxiliary verb + main verb + object)
  • (subject + will/shall/may + base form of verb + object)

Rules for Positive Sentences in Future Simple Tense

The auxiliary verb ‘will’ always implies to the future and so does ‘shall’. Please note that ‘shall’ should be used with – I, we, though it is also perfectly alright to use ‘will’ with ‘I’ or ‘We’. The base form of verb is used in Future Simple Tense sentences though there are few exceptions to the rule which we will study here. Go through the following sentences-

  • He will go to the conference.
  • I shall go to the office.
  • I will go to the office.
  • They will eat the dinner.

In the above sentences the speaker is talking about the future actions which are planned to happen in the near or far future. Note that though ‘shall’ should be used with ‘I’ and ‘we’ it is perfectly alright to use ‘will’ also. ‘Shall’ on the other hand may be used to suggest something for future as given in below example sentences-

  • You shall attend the meeting.
  • She shall sing in the concert.
  • We shall take part in the annual meet.

Though the above sentences are also in Future Simple Tense; they rather happen to suggest something in future – shall attend, shall sing, shall take part etc.

  • He may come tomorrow.
  • They may leave early.
  • She may call you.
  • We may visit your house.

In the above sentences the speaker is talking about future actions/incidents which may or may not happen. ‘May’ indicates doubt or unsure of a future incident.

Exercises/Worksheet/Activities

Fill in the Blanks Exercises/Worksheet/Activities on Positive Sentences in Future Simple Tense:

Complete the below given sentences by filling in the blank spaces by proper auxiliary verb, main verb or subject. The formation of sentences may allow many options as to be used as subject or main verb; you are advised to use your own discretion in deciding them. You may take the help of the verb hints wherever provided.

1) I ___________ go to meet my parents tomorrow.

2) He ___________ wait for the train.

3) She will ___________ you in the evening. (calling)

4) _________ will reach early tomorrow.

5) Teacher will ___________ your name. (calling)

6) They will ___________ the meeting tomorrow. (attending)

7) The ice ___________ melt with time.

8) It ___________ rain tomorrow.

9) Dean will ____________ holiday tomorrow. (declaring)

10) I __________ convey the message.

11) The train will _____________ on time. (arriving)

12) We _________ go for a walk together.

13) The kid ___________ play in the house.

14) We ___________ have home cooked food.

15) In case of floods the buses __________ stop commuting.

16) He will ____________ the teacher for extra classes. (requesting)

17) They will ____________ a good accounts manager.

18) You _____________ go to see her off.

19) They ___________ immediately report the incident to authorities.

20) It ____________ go as per plan.

Answers- 1)shall/will, 2)will, 3)call, 4)He/she/will, 5)call, 6)attend, 7)will, 8)will, 9)declare, 10)shall, 11)arrive, 12)will/shall, 13)will, 14)will, 15)will, 16)request, 17)need, 18)shall, 19)shall, 20)will

MCQs Exercises/Worksheet/Activities for Positive Sentences in Future Simple Tense:

Choose proper words from the choices so as to complete the Positive Sentences in Future Simple Tense. Verify your progress with the answers provided at the end.

1) I __________ have rice for dinner.

  1. a) will
  2. b) must
  3. c) should

2) We _________ fight with courage in the battlefield.

  1. a) should
  2. b) shall
  3. c) would

3) I __________ write a letter to the management.

  1. a) must
  2. b) can
  3. c) will

4) He will ____________ in the court tomorrow.

  1. a) appeared
  2. b) appear
  3. c) appearing

5) She will __________ her parents tonight.

  1. a) meet
  2. b) met
  3. c) meeting

6) They ___________ go to the amusement park on New Year.

  1. a) would
  2. b) will
  3. c) could

7) She _________ call you whenever she gets time.

  1. a) would
  2. b) should
  3. c) will

8) He will ____________ the jury with his arguments.

  1. a) convincing
  2. b) convince
  3. c) convinced

9) Principal ___________ reject our application.

  1. a) should
  2. b) could
  3. c) will

10) We _________ shift to our new office soon.

  1. a) will
  2. b) would
  3. c) should

11) He will _________ her tomorrow.

  1. a) met
  2. b) meet
  3. c) meeting

12) They __________ leave early to their home.

  1. a) should
  2. b) could
  3. c) may

13) They _________ play in the match tomorrow.

  1. a) should
  2. b) would
  3. c) may

14) We _________ call the police.

  1. a) could
  2. b) shall
  3. c) would

15) He will ___________ you a lesson.

  1. a) taught
  2. b) teach
  3. c) teaching

16) She ___________ give you her number.

  1. a) would
  2. b) should
  3. c) will

17) We __________ take holiday tomorrow.

  1. a) would
  2. b) will
  3. c) should

18) They __________ come to meet us.

  1. a) will
  2. b) would
  3. b) could

19) Children will ___________.

  1. a) played
  2. b) plays
  3. c) play

20) If the alarm goes off people will ___________.

  1. a) panicked
  2. b) panic
  3. c) panicking

Answers- 1)a, 2)b, 3)c, 4)b, 5)a, 6)b, 7)c, 8)b, 9)c, 10)a, 11)b, 12)c, 13)c, 14)b, 15)b, 16)c, 17)b, 18)a, 19)c, 20)b

True or False Exercises/Worksheet/Examples on Positive Sentences in Future Simple Tense:

Determine whether the following sentences are true or false and also check for the corrected sentences with the answers provided at the end of the exercise.

1) I will not go to school.

2) She will call you.

3) They would meet you tomorrow.

4) He will go to the gym from tomorrow.

5) She can go to the college since tomorrow.

6) It will work as expected.

7) He will not leave a trail behind.

8) They will leaves for New York tomorrow.

9) She will not attend the marriage.

10) He may get his books back.

Answers- 1)False, 2)True, 3)False, 4)True, 5)False, 6)True, 7)False, 8)False, 9)False, 10)True

See also  [NEW] 1 | for instance การใช้ - NATAVIGUIDES

1) I will go to school.

3) They will meet you tomorrow.

5) She will go to the college from tomorrow.

7) He will leave a trail behind.

8) They will leave for New York tomorrow.

9) She will attend the marriage.

b) Negative Sentences

Structure/Formula for Negative Sentences in Future Simple Tense

The basic Structure/Formula for Negative Sentences in Future Simple Tense is-

  • (subject + auxiliary verb + Not +main verb + object)
  • (subject + will/shall/may + Not +base form of verb + object)

Rules for Negative Sentences in Future Simple Tense

The rules for forming Negative Sentences in Future Simple Tense is simple- It starts with the subject i.e.- I, we, he, she, they etc followed by the aux. verbs- will/shall/may and then by ‘not’ before the base form of the main verb and finally ending with the object.

Go through the below sentences –

  • He will not come tomorrow.
  • She will not sing in the concert.
  • I shall not be buying a new car.
  • We shall not go to college tomorrow.
  • He may not come.
  • She may not swim for the tournament.

c) Negative – Interrogative Sentences

The Future Simple Negative sentences may be prefixed with question words- ‘why’, ‘how’, only with the sentences having ‘will’ as an auxiliary verb. For example-

  • Why he will not come tomorrow? Or Why will he not come tomorrow?
  • Why she will not sing in the concert? Or Why will she not sing in the concert?

Also the Negative Sentences may be converted into Interrogative-Negative sentences directly by exchanging the places of subject with Auxiliary verbs like-

  • Will he not come tomorrow?
  • Will she not sing in the concert?
  • Shall I not be buying a new car?

Exercises

Fill in the Blanks Exercises/Worksheet/Activities on Negative Sentences in Future Simple Tense:

Complete the below given sentences by filling in the blank with the appropriate auxiliary verbs, not or main verb. Take the help of the verb hints wherever provided. Crosscheck your progress with answers provided at the end.

1) I __________ not go on call.

2) She will __________ buy a new car.

3) They __________not come in the party.

4) We ________ not go to the movie.

5) He will _________ study for the exams.

6) She will not __________ in the chorus.

7) This will __________ work.

8) I ___________ not call him today.

9) They __________ not go to the park.

10) Children ___________ not go to school.

11) You _________not need any money.

12) It will ___________ rain today.

13) They __________ not call you.

14) They ________ not _________ for the train. (waiting)

15) I will not ___________ the meeting. (attending)

16) She ________ not leave you alone.

17) Life _________ not disappoint you; if you make an effort.

18) The grass ________ not look greener when you are unhappy.

19) People __________  not ___________ you after you are gone. (remembering)

20) They will __________ pay their dues soon.

Answers- 1)will 2)not, 3)will, 4)will, 5)not, 6)sing, 7)not, 8)will, 9)will, 10)will, 11)will, 12)not, 13)will, 14)will, wait, 15)attend, 16)will, 17)will, 18)will, 19)will, remember, 20)not

MCQs Exercises/Worksheet/Activities on Negative Sentences in Future Simple Tense:

Choose proper words from the choices so as to complete the Negative Sentences in Future Simple Tense. Verify your progress with the answers provided at the end.

1) He ________ not call you.

  1. a) will
  2. b) would
  3. c) should

2) She will _________ need you.

  1. a) never
  2. b) ever
  3. c) not

3) They __________not meet you.

  1. a) should
  2. b) may
  3. c) could

4) It will not _________.

  1. a) working
  2. b) worked
  3. c) work

5) You will ___________ carry the bag.

  1. a) never
  2. b) not
  3. c) ever

6) He will not ___________ his friends.

  1. a) called
  2. b) calls
  3. c) call

7) They ____________ not leave early tomorrow.

  1. a) would
  2. b) will
  3. c) could

8) We will not __________ a hotel.

  1. a) book
  2. b) booked
  3. c) booking

9) She __________ not ___________ today.

  1. a) will, cooked
  2. b) shall, cooking
  3. c) will, cook

10) They will not ____________ the fault.

  1. a) repaired
  2. b) repair
  3. c) repaired

11) He will __________ receive the medal.

  1. a) never
  2. b) ever
  3. c) not

12) They _________ not go to the party.

  1. a) will
  2. b) might
  3. c) could

13) Life ________ not offer you roses always.

  1. a) could
  2. b) will
  3. c) should

14) Teacher _________ not teach today.

  1. a) could
  2. b) would
  3. c) will

15) He will not ____________ to office today.

  1. a) drive
  2. b) drives
  3. c) driving

16) They will __________ report the incident.

  1. a) never
  2. b) not
  3. c) ever

17) She will not ____________ alone.

  1. a) travel
  2. b) travels
  3. c) travelled

18) He will ___________ call her.

  1. a) never
  2. b) ever
  3. c) not

19) They _________ not wait for you.

  1. a) would
  2. b) will
  3. c) could

20) You will __________ go on leave.

  1. a) never
  2. b) ever
  3. c) not

Answers- 1)a, 2)c, 3)b, 4)c, 5)b, 6)c, 7)b, 8)a, 9)c, 10)b, 11)c, 12)a, 13)b, 14)c, 15)a, 16)b, 17)a, 18)c, 19)b, 20)c

True or False Exercises/Worksheet/Activities on Negative Sentences in Future Simple Tense:

Determine whether the following sentences are true or false and also check for the corrected sentences with the answers provided at the end of the exercise.

1) I will not attend the meeting.

2) She will call you.

3) They will not remind you.

4) He will not attending you.

5) It will not work from tomorrow.

6) You will not writing the letter tomorrow.

7) They will not reach tomorrow.

8) He will not calls you.

9) She will not reply.

10) You will not leave.

Answers- 1)True, 2)False, 3)True, 4)False, 5)True, 6)False, 7)True, 8)False, 9)True, 10)True

Crosscheck your answer with the corrected sentences provided below:

2) She will not call you.

4) He will not attend you.

6) You will not write the letter tomorrow.

8) He will not call you.

d) Interrogative Sentences

Structure/Formula for Interrogative Sentences in Future Simple Tense

The basic Structure/Formula for Interrogative Sentences in Future Simple Tense is-

  • (auxiliary verb + subject + main verb + object)
  • ( will/shall + subject + base form of the verb + object)

Rules for Interrogative Sentences in Future Simple Tense

The structure of the Interrogative sentences is similar to that of the positive sentences with the only exception that the former begin with the auxiliary verbs. The base form of the verb is used as in the positive and negative sentences.

Carefully read the following sentences as examples-

  • Shall I go to college?
  • Will I receive the medal?
  • Will they dance in the party?
  • Will she call you?
  • Will the dean declare holiday?

Note- A sentence can begin with ‘may’ only if it intends to make a wish and in this case it will not remain as interrogative.

For Example-

  • May you get well soon.
  • May he get his lost money.
  • May the sun shines bright tomorrow.

Interrogative-Negative Sentences

The Interrogative Sentences may be converted into Interrogative-Negative sentences by inserting ‘not’ between the subject and main verb.

For Example-

  • Shall I not go to college?
  • Will I not receive the medal?
  • Will they not dance in the party?
  • Will she not call you?
  • Will the dean not declare holiday?

Exercises

Fill in the Blanks Exercises/Worksheet/Activities on Interrogative Sentences in Future Simple Tense:

Complete the below given sentences by filling in the blanks with the appropriate auxiliary verbs making the sentence as interrogative in future simple tense. Take the help of the verb hints wherever provided. Crosscheck your progress with answers provided at the end.

1) _________ they send him home?

2) __________ they buy a new home?

3) Will she __________ the dinner tonight? (cooking)

4) Will they ____________ the door on hearing the bell? (opening)

5) ________ the children play together?

6) _________ they ___________ the train on time? (boarding)

7) Will you __________ on time? (reaching)

8) ________ she read the lesson at home?

9) Will he _________ me home? (dropping)

10) Will the children __________ in class? (listening)

11) ________ the teachers ___________ today? (teaching)

12) ________ he delay the proceeding?

See also  [Update] �����ѧ�������Ѻ�ѡ������ | ตาม มา ภาษา อังกฤษ - NATAVIGUIDES

13) _________ they _________ to pay? (refusing)

14) ________ she do well in the exams?

15) Will _________ call you?

16) Will the students ________ the teacher about their plans? (informing)

17) Will the train ____________ on time? (leaving)

18) Will she ____________ for her mistakes? (apologizing)

19) _________ the company ___________ its products for inspection? (recalling)

20) Will you __________ me through? (guiding)

Answers- 1)will, 2)will, 3)cook, 4)open, 5)will, 6)will, board, 7)reach, 8)will, 9)drop, 10)listen, 11)will, teach, 12)will, 13)will, refuse, 14)will, 15)she/he/they, 16) inform, 17)leave, 18)apologize, 19)will, recall, 20)guide

MCQs Exercises/Worksheet/Activities on Interrogative Sentences in Future Simple Tense:

Choose proper words from the choices so as to complete the Interrogative Sentences in Future Simple Tense. Verify your progress with the answers provided at the end.

1) ________ he go to the college tomorrow?

  1. a) will
  2. b) could
  3. c) would

2) _________ I call her before she leaves?

  1. a) will
  2. b) would
  3. c) should

3) Should _________ arrange a fare well party?

  1. a) they
  2. b) we
  3. c) she

4) ________ he _________ me tomorrow?

  1. a) will, meet
  2. b) could, meeting
  3. c) should , meets

5) _______ she call you?

  1. a) would
  2. b) will
  3. c) could

6) Will he ___________ me?

  1. a) meeting
  2. b) meets
  3. c) meet

7) Will you _________ some food for me?

  1. a) brought
  2. b) bring
  3. c) brings

8) Will she ___________ in the contest?

  1. a) sang
  2. b) sings
  3. c) sing

9) __________ they play in the garden?

  1. a) Will
  2. b) should
  3. c) could

10) Will he ___________ his job?

  1. a) left
  2. b) leave
  3. c) leaving

11) _________ he ___________ the door?

  1. a) will, closes
  2. b) shall, closed
  3. c) will, close

12) _________ it rain today?

  1. a) will
  2. b) should
  3. c) could

13) Will the children _________ the fest?

  1. a) enjoyed
  2. b) enjoy
  3. c) enjoying

14) ________ you help him?

  1. a) would
  2. b) could
  3. c) will

15) Will you __________ to the party?

  1. a) come
  2. b) comes
  3. c) coming

16) ________ he ________ a new college next year?

  1. a) will, joins
  2. b) will, join
  3. c) will, joining

17) Will he ____________ my name for the championship?

  1. a) recommended
  2. b) recommends
  3. c) recommend

18) ________ they preserve their culture?

  1. a) would
  2. b) will
  3. c) could

19) Will he ____________ the consignment on time.

  1. a) receives
  2. b) received
  3. c) receive

20) ________ they respond promptly.

  1. a) will
  2. b) would
  3. c) could

Answers- 1)a, 2)c, 3)b, 4)a, 5)b, 6)c, 7)b, 8)c, 9)a, 10)b, 11)c, 12)a, 13)b, 14)c, 15)a, 16)b, 17)c, 18)b, 19)c, 20)a

True or False Exercises/Worksheets/Activities on Interrogative Future Simple Tense Sentences-

Determine whether the following sentences are true or false. Crosscheck your progress with the answers provided at the end of the exercise.

1) Will she call me?

2) Will they going tomorrow?

3) Will he go to college?

4) Will they travelling together?

5) Will it work properly?

6) Will the reports been good?

7) Will he recollect what I told?

8) Will the children remaining quite?

9) Will the judge be unbiased?

10) Will he meet me?

Answers- 1)True, 2)False, 3)True, 4)False, 5)True, 6)False, 7)True, 8)False, 9)True, 10)True

Crosscheck your answers with the corrected sentences provided below:

2) Will they go tomorrow?

4) Will they travel together?

6) Will the reports be good?

8) Will the children remain quiet?

Related Links:

Future Continuous Tense
Future Perfect Tense
Future Perfect Continuous Tense

[Update] Simple future tense: formas, usos, exemplos | simple future tense – NATAVIGUIDES

O simple future tense pode ser expresso em inglês por meio de duas estruturas basicamente: o verbo auxiliar will e a estrutura going to |1|. Mesmo sendo empregadas com sentido intercambiável em alguns contextos, é necessário que os aprendizes dominem os usos e as situações que apresentam nuances quanto ao sentido que se deseja transmitir.

Para tanto, exploraremos nos próximos tópicos o simple future tense, exemplificando os usos mais apropriados para cada contexto e a intenção dos falantes de língua inglesa para expressar suas ideias no futuro. Depois, compararemos o uso do simple future tense e do immediate future. Are you ready to go?

Will e be going to são comumente utilizados no simple future tense.
Will e be going to são comumente utilizados no simple future tense.

Simple future com will

O simple future tense é tradicionalmente associado à estrutura will, que acaba sendo menos usada pelos falantes do que a estrutura going to|1|. Destaca-se também que will é um verbo auxiliar cujo principal uso é indicar o futuro . Assim, will deve sempre acompanhar um verbo principal no infinitivo sem a preposição to. Por exemplo:

Greta will come to Brazil .
(Greta virá para o Brasil.)

Quanto ao uso, as gramáticas descrevem diferentes situações, que vão além do entendimento de que o future simple tense indica tão somente uma ação que ainda não aconteceu ou um tempo mais tardio. Assim, destacamos uma lista com os possíveis usos e sentidos do verbo auxiliar will no future simple tense|1||2|:

  • Fazer predições que não são definidas ou exatas;

  • Expressar decisões feitas no ato de fala;

  • Fazer promessas;

  • Expressar o futuro como um fato;

  • Expressar ordens formais.

Não pare agora… Tem mais depois da publicidade 😉

Veja alguns exemplos:

  1. I think 2030 will be a better year.
    (Eu acho que 2030 será um ano melhor.)

  2. She will study harder for the next math test.
    (Ela estudará mais para o próximo teste de matemática.)

  3. They will come to school wearing their uniforms.
    (Eles virão para escola vestindo seus uniformes.)

  4. Ok, Peter will join us to our trip to Canada.
    (Ok, Peter se juntará a nós em nossa viagem ao Canadá.)

Uma boa ideia para praticar o uso do will no simple future tense é listar os usos apresentados aqui, escrevendo seus próprios exemplos. Depois de estudar o próximo tópico, coloque os seus exemplos nas formas afirmativa, negativa e interrogativa. Para se aprofundar e ver mais exemplos de uso desse auxiliar, acesse: Will.

  • Forma afirmativa

Lembre-se de que o verbo auxiliar will acompanha um verbo principal no infinitivo sem a preposição to:

  • To read a famous novel.
    (Ler um romance famoso.)

  • I will read a famous novel.

  • You will read a famous novel.

  • He/she/it will read a famous novel.

  • We will read a famous novel.

  • You will read a famous novel.

  • They will read a famous novel.

Observe que não há inflexão de pessoa ou gênero na conjugação do futuro com will. É possível também usar a forma contraída do sujeito com will: I’ll, he’ll, you’ll, they’ll, we’ll.

Leia também: Regular verbs: como identificar quais são esses verbos?

  • Forma negativa

A frase negativa é formada pelo auxiliar will + NOT + verbo principal no infinitivo sem a preposição to:

  • To clean the house on Saturday.
    (Limpar a casa aos sábados.)

  • I will not clean the house on Saturday.

  • You will not clean the house on Saturday.

  • He/she/it will not clean the house on Saturday.

  • We will not clean the house on Saturday.

  • You will not clean the house on Saturday.

  • They will not clean the house on Saturday.

Veja que, na forma negativa, também é possível usar a contração de will + not = won’t.

  • Forma interrogativa

A frase interrogativa é formada pelo auxiliar will + sujeito + verbo principal no infinitivo sem a preposição to.

  • To be home early.
    (Chegar (estar) em casa cedo.)

  • Will I be home early?

  • Will you be home early?

  • Will he/she/it be home early?

  • Will we be home early?

  • Will you be home early?

  • Will they be home early?

Para respostas curtas, pode-se utilizar: yes, I will ou No, I won’t, variando os sujeitos da resposta.

Veja também: Subject pronouns: pronomes que exercem o papel de sujeito

Simple future com going to

De acordo com alguns gramáticos, o future simple tense teria como padrão a estrutura going to, uma vez que é a estrutura mais utilizada pelos falantes de língua inglesa para expressar alguma ideia futura|1|. Sua estrutura não muda nas frases e ela deve vir sempre entre o verbo to be conjugado na forma do simple present e o verbo principal no infinitivo sem a preposição to:

We are going to see the fireworks tonight.
(Nós vamos ver os fogos de artifício hoje à noite.)

Em relação ao uso do going to para expressar uma ação futura, temos as seguintes possibilidades|1||2|:

  • Fazer a predição de um evento ou ação baseado em algum fato ou evidência

  • Planos futuros já definidos anteriormente

See also  [Update] เทคนิคเล่าประสบการณ์เรียนจบนอกในเรซูเม่ พร้อมตัวอย่าง | ทำงานเมืองนอก - NATAVIGUIDES

Veja alguns exemplos:

  • Next July, we are going to travel by car to the beach.
    (Próximo julho, vamos viajar de carro até a praia.)

  • Look at the sky and all those clouds; it is going to rain all night!
    (Olhe para o céu e todas aquelas nuvens; vai chover a noite toda!)

Tendo em mente os usos de going to no simple future tense, exploraremos nos tópicos seguintes a sua estrutura em frases afirmativas, negativas e interrogativas.

  • Forma afirmativa

Lembre-se de que a estrutura going to vem entre o verbo to be e o verbo principal no infinitivo sem a preposição to:

To watch a film.
(Assistir a um filme.)

  • I am going to watch a film.

  • You are going to watch a film.

  • He/she/it is going to watch a film.

  • We are going to watch a film.

  • You are going to watch a film.

  • They are going to watch a film.

Observe que há apenas inflexão do verbo to be no simple present. Pode-se utilizar a forma contraída do verbo to be: I’m, she’s, they’re.

Acesse também: Phrasal verbs: como utilizar essas expressões da língua inglesa?

  • Forma negativa

A frase negativa é formada pelo verbo to be + NOT + going to + verbo principal no infinitivo sem a preposição to:

To be late.
(Estar atrasado.)

  • I am not going to be late.

  • You are not going to be late.

  • He/she/it is not going to be late.

  • We are not going to be late.

  • You are not going to be late.

  • They are not going to be late.

Veja que, na forma negativa, também é possível usar a contração do verbo to be + Not = I’m not, you aren’t, she isn’t, we aren’t.

  • Forma interrogativa

A frase interrogativa é formada pelo verbo to be + sujeito + going to + verbo principal no infinitivo sem a preposição to.

To travel this month.
(Viajar este mês.)

  • Am I going to travel this month?

  • Are you going to travel this month?

  • Is he/she/it going to travel this month?

  • Are we going to travel this month?

  • Are you going to travel this month?

  • Are they going to travel this month?

Para respostas curtas, podemos utilizar: yes, I am ou No, I’m not, variando os sujeitos da resposta. Para saber mais sobre essa construção do futuro, acesse: Going to.

Qual a diferença entre simple future e immediate future?

Outra maneira de expressar o futuro é por meio do immediate future, ou seja, alguma ação ou ideia que esteja próxima de acontecer (near future/futuro próximo), diferentemente do simple future tense, que expressa fatos futuros, predições, promessas, planos, decisões instantâneas, etc.

Para indicar o immediate future, utiliza-se a estrutura be about to = estar prestes a.

Observe alguns exemplos:

  • The concert is about to start.
    (O show está prestes a começar.)

  • Let’s go! The teacher is about to leave.
    (Vamos! O professor está prestes a sair.)

Levando em consideração todos os aspectos estudados neste texto do simple future tense, não se esqueça de fazer um resumo e praticar com seus exemplos pessoais!

Exercícios resolvidos

Questão 1 – Seduc-CE 2013

In the sentence “I truly think she will always be full of enthusiasm!” (ℓ.16-17), “will” is

A) the auxiliary verb of the simple future.

B) the auxiliary verb of the past continuous.

C) in the past form.

D) in the imperative.

E) the principal verb of the sentence.

Resolução

Alternativa A, porque will é o verbo auxiliar do simple future tense.

Questão 2 Segep-MA 2016

Leia o texto seguinte para responder à questão:

Goods in transit refers to merchandise and other inventory items that have been shipped by the seller, but have been received by the purchaser. To illustrate goods in transit, let’s use the following example. Company J ships a truckload of merchandise on December 30 to Customer K, which is located 2,000 miles away. The truckload of merchandise arrives at Customer K on January 2. Between December 30 and January 2, the truckload of merchandise is goods in transit. The goods in transit requires special attention if the companies issue financial statements as of December 31. The reason is that the merchandise is the inventory of one of the two companies. However, the merchandise is not physically present at either company. One of the two companies must add the cost of the goods in transit to the cost of the inventory that it has in its possession.
The terms of the sale will indicate which company should report the goods in transit as its inventory as of December 31. If the terms are FOB shipping point, the seller (Company J) will record a December sale and receivable, and include the goods in transit as its inventory. On December 31, Customer K is the owner of the goods in transit and will need to report a purchase, a payable, and must add the cost of the goods in transit to the cost of the inventory which is in its possession
If the terms of the sale are FOB destination, Company J will not have a sale and receivable until January 2. This means Company J must report the cost of the goods in transit in its inventory on December 31. (Customer K will not have a purchase, payable, or inventory of these goods until January 2.)

(Adapted from http://www.accountingcoach.com/blog/what-are-goods-in-transit)

A alternativa que preenche corretamente a lacuna II é

A) must.

B) will.

C) will not.

D) should.

E) would not.

Resolução

Alternativa C, porque é o cliente K quem deve declarar os custos das mercadorias em trânsito em seu inventário.

Questão 3 – Cemig – Telecom 2014

Levando em consideração as diferentes formas de se referir a ações no futuro, analise os itens seguintes:

I. Claire is working at the library on Friday morning.
II. When I retire, I am going to go back to Liverpool to live.
III. The telephone is ringing, but I won’t answer it.
IV. James and Sarah are working two jobs to afford a private school for their children.

O emprego dos termos em destaque está CORRETO apenas em

A) I.

B) III e IV.

C) I, II e III.

D) I, II, III e IV.

Resolução

Alternativa C, pois a única frase que não expressa ideia de futuro é a número IV, indicando a ideia de presente progressivo.

Notas

|1| DECAPUA, A.. Grammar for Teachers: A Guide to American English for Native and Non-Native Speakers. Springer: New York, 2008.

|2| EASTWOOD, J. Oxford guide to English grammar. Oxford, 2002.

 

Por Patricia Veronica Moreira
Professora de Inglês


What will you eat? Simple future tense – Daily English Conversation Practice


The future simple is an important tense, used a lot in everyday communication. The simple future tense expresses events that happen in the future or used in invitations and offers. Let’s watch the following video to learn more about how to use the future simple. EnglishJessica
Learn English and improve grammar, vocabulary and reading skills ➡️ https://www.youtube.com/playlist?list=PLtBFFyhEIC7lFhONPSYAryiaG4BpoyhbD\r
▶ Please subscribe to update new videos.\r
➡️ https://www.youtube.com/channel/UCXtMjo8xJqjEhS4A9KUY8GA?sub_confirmation=1\r
───────────────────\r
☞ Thanks for watching!\r
☞ Please share and like if you enjoyed the video 🙂 thanks so much ♥

นอกจากการดูบทความนี้แล้ว คุณยังสามารถดูข้อมูลที่เป็นประโยชน์อื่นๆ อีกมากมายที่เราให้ไว้ที่นี่: ดูเพิ่มเติม

What will you eat? Simple future tense - Daily English Conversation Practice

English Listening and Speaking Practice | English Conversation


Here you can find activities to practice your listening skills. Listening will help you to improve your understanding of the language and your pronunciation. Learn English and improve grammar, vocabulary and reading skills ➡️ https://www.youtube.com/playlist?list=PLtBFFyhEIC7lFhONPSYAryiaG4BpoyhbD\r
▶ Please subscribe to update new videos.\r
➡️ https://www.youtube.com/channel/UCXtMjo8xJqjEhS4A9KUY8GA?sub_confirmation=1\r
───────────────────\r
☞ Thanks for watching!\r
☞ Please share and like if you enjoyed the video 🙂 thanks so much ♥

English Listening and Speaking Practice | English Conversation

Grammar Andy: Future Simple


Grammar Andy: Future Simple

How are you today? Practice English Speaking Conversation


Conversations are communication topics in daily life that will help you know how to ask questions and respond to questions. This video will be the reallife conversations of native speakers. Don’t miss this video to help us improve English communication! EnglishJessica
Learn English and improve grammar, vocabulary and reading skills ➡️ https://www.youtube.com/playlist?list=PLtBFFyhEIC7lFhONPSYAryiaG4BpoyhbD\r
▶ Please subscribe to update new videos.\r
➡️ https://www.youtube.com/channel/UCXtMjo8xJqjEhS4A9KUY8GA?sub_confirmation=1\r
───────────────────\r
☞ Thanks for watching!\r
☞ Please share and like if you enjoyed the video 🙂 thanks so much ♥

How are you today? Practice English Speaking Conversation

SIMPLE FUTURE TENSE


SIMPLE FUTURE TENSE

นอกจากการดูบทความนี้แล้ว คุณยังสามารถดูข้อมูลที่เป็นประโยชน์อื่นๆ อีกมากมายที่เราให้ไว้ที่นี่: ดูบทความเพิ่มเติมในหมวดหมู่MAKE MONEY ONLINE

ขอบคุณที่รับชมกระทู้ครับ simple future tense

Leave a Reply

Your email address will not be published.