Skip to content
Home » Hoe Maak Je Stamppot: Een Heerlijk Traditioneel Gerecht

Hoe Maak Je Stamppot: Een Heerlijk Traditioneel Gerecht

Boerenkoolstamppot recept - Jumbo

Hoe Maak Je Stamppot: Een Heerlijk Traditioneel Gerecht

Boerenkoolstamppot Recept – Jumbo

Keywords searched by users: hoe maak je stamppot boerenkool stamppot, boerenkool recept oma, boerenkool stamppot anders, boerenkool stamppot recept, lekkerste boerenkool stamppot, boerenkool koken hoe lang, gezonde stamppot recepten, culinaire stamppot

Wat is stamppot?

Stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht dat bestaat uit gestampte aardappelen en groenten. Het woord “stamppot” is afgeleid van het werkwoord “stampen”, wat verwijst naar het fijnstampen van de aardappelen. Stamppot is een stevig en voedzaam gerecht dat vaak in de winter wordt gegeten.

De oorsprong van stamppot ligt in de 16e eeuw, toen aardappelen werden geïntroduceerd in Nederland. Aardappelen waren destijds een goedkope en voedzame bron van voedsel en al snel werden ze veel gebruikt in de Nederlandse keuken. Stamppot ontstond als een manier om aardappelen te bereiden in combinatie met andere ingrediënten, zoals groenten en vlees.

Hoe maak je een basisstamppot?

Een basisstamppot bestaat uit aardappelen, groenten en eventueel vlees. Hier is een eenvoudig recept om een basisstamppot te maken:

 • 1 kilo aardappelen
 • 500 gram groenten (bijvoorbeeld boerenkool, wortelen of zuurkool)
 • 200 gram spekjes (optioneel)
 • 50 gram boter
 • Scheutje melk
 • Zout en peper naar smaak

1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.

2. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de aardappelen toe. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.

3. Terwijl de aardappelen koken, kun je de groenten bereiden. Als je bijvoorbeeld boerenkool gebruikt, moet je deze eerst wassen en in grove stukken snijden.

4. Als je spekjes gebruikt, kun je deze bakken in een droge koekenpan totdat ze knapperig zijn.

5. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een stamppotstamper. Voeg boter en een scheutje melk toe en roer goed door totdat het een smeuïge puree wordt.

6. Voeg de groenten en spekjes toe aan de puree en roer alles goed door elkaar.

7. Breng de stamppot op smaak met zout en peper.

Je basisstamppot is nu klaar om geserveerd te worden. Je kunt het bijvoorbeeld serveren met een rookworst of een gehaktbal. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende groenten en vlees om je eigen unieke stamppot te creëren.

Recept voor boerenkoolstamppot met worst

Een van de meest populaire varianten van stamppot is boerenkoolstamppot met worst. Hier is een recept voor boerenkoolstamppot met worst:

 • 1 kilo aardappelen
 • 500 gram boerenkool
 • 4 rookworsten
 • 50 gram boter
 • Scheutje melk
 • Zout en peper naar smaak

1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.

2. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de aardappelen toe. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.

3. Voeg de boerenkool toe aan de pan met aardappelen en kook dit nog 5 minuten mee totdat de boerenkool zacht is.

4. Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze fijn met een stamppotstamper. Voeg boter en een scheutje melk toe en roer goed door totdat het een smeuïge puree wordt.

5. Breng de stamppot op smaak met zout en peper.

6. Bereid de rookworsten volgens de instructies op de verpakking.

7. Serveer de boerenkoolstamppot met de rookworsten er bovenop.

Smakelijk eten!

Hoeveel stamppot moet je per persoon maken?

De hoeveelheid stamppot die je per persoon moet maken, hangt af van verschillende factoren, zoals de eetlust van de persoon en of er nog andere gerechten geserveerd worden. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je ongeveer 400 gram stamppot per persoon moet bereiden.

Als je een hoofdgerecht serveert, kun je rekenen op ongeveer 300 gram stamppot per persoon. Als je alleen stamppot serveert, kun je iets meer bereiden, ongeveer 400-450 gram per persoon. Het is altijd beter om iets te veel te maken dan te weinig, zodat iedereen genoeg kan eten.

Vergeet niet dat stamppot vaak wordt geserveerd met vlees, zoals rookworst of gehaktballen. Houd hier ook rekening mee bij het bepalen van de hoeveelheid stamppot die je wilt bereiden.

Wat is de gezondste stamppot?

Stamppot kan een gezonde maaltijd zijn, vooral als je kiest voor de juiste ingrediënten. Enkele gezonde stamppotvarianten zijn:

 • Zuurkoolstamppot: Zuurkool bevat veel vitamine C en vezels, en het is een goede bron van probiotica.
 • Spinaziestamppot: Spinazie is rijk aan ijzer en vitamine K, en het helpt bij het behoud van gezonde botten.
 • Andijviestamppot: Andijvie is een goede bron van vitamine A en bevat ook vezels.

Om je stamppot nog gezonder te maken, kun je ervoor kiezen om minder boter en zout te gebruiken. Je kunt ook magere vleesopties kiezen, zoals kip of mager rundvlees, in plaats van vette worst. Door te letten op je portiegrootte en het toevoegen van voldoende groenten, kun je een gezonde stamppotmaaltijd bereiden.

Waarom wordt stamppot vooral in de winter gegeten?

Het eten van stamppot in de winter is een traditie in Nederland. Dit heeft te maken met verschillende redenen:

1. Seizoensgebonden groenten: Veel van de groenten die in stamppot worden gebruikt, zoals boerenkool, zuurkool en spruitjes, zijn beschikbaar in de wintermaanden. Deze groenten zijn vaak lekkerder en voedzamer als ze vers geoogst zijn.

2. Warme maaltijd: Stamppot is een stevig en warm gerecht dat goed past bij de koude wintermaanden. Het biedt comfort en warmte op gure dagen.

3. Traditionele feestdagen: Tijdens feestdagen zoals Sinterklaas en Kerstmis is het gebruikelijk om stamppot te eten. Het past goed bij de gezelligheid en tradities van deze feesten.

Kortom, stamppot wordt vooral in de winter gegeten vanwege de beschikbaarheid van seizoensgroenten en de behoefte aan warme en voedzame maaltijden tijdens de koude maanden.

Tips voor het maken van een lekkere stamppot

Wil je een lekkere stamppot maken? Hier zijn enkele tips en suggesties:

 • Voeg een uitje toe: Het toevoegen van een gesnipperde ui aan je stamppot kan extra smaak en textuur geven.
 • Gebruik specerijen: Voeg specerijen toe zoals nootmuskaat, kerrie of komijn om je stamppot op smaak te brengen.
 • Maak de stamppot extra smeuïg: Voeg wat extra boter of een scheutje room toe aan je stamppot voor een romige textuur.
 • Varieer met ingrediënten: Probeer verschillende combinaties van groenten en vlees om nieuwe smaken en texturen te ontdekken.
 • Voeg een twist toe: Experimenteer met verschillende toppings, zoals gebakken spekjes, geraspte kaas of geroosterde noten, om je stamppot een extra dimensie te geven.

Met deze tips kun je een smaakvolle en smeuïge stamppot bereiden die je familie en vrienden zeker zullen waarderen.

Variaties en andere recepten voor stamppot

Naast de traditionele boerenkoolstamppot zijn er talloze variaties en andere recepten voor stamppot die je kunt proberen. Hier zijn enkele suggesties:

 • Zoete aardappelstamppot met spinazie en feta: Combineer zoete aardappelen met verse spinazie en verkruimelde feta voor een smaakvolle stamppot.
 • Hutspot: Een klassieke Nederlandse stamppot gemaakt van aardappelen, wortelen en uien.
 • Pastinaakstamppot met geitenkaas en rucola: Geef je stamppot een twist door pastinaak, geitenkaas en rucola te gebruiken.
 • Andijviestamppot met gerookte zalm: Voeg gerookte zalm toe aan je andijviestamppot voor een heerlijke combinatie van smaken.
 • Spinaziestamppot met gehaktballen: Serveer je spinaziestamppot met zelfgemaakte gehaktballen voor een stev

Categories: Verzamelen 17 Hoe Maak Je Stamppot

Boerenkoolstamppot recept - Jumbo
Boerenkoolstamppot recept – Jumbo

Breng een grote pan water met een snufje zout aan de kook en voeg de aardappels hier aan toe in gelijke groottes. Voeg de gesneden boerenkool toe en laat bovenop de aardappels drijven. Doe de deksel op de pan en kook de aardappels en boerenkool in ca. 20 minuten gaar. Giet af en stamp daarna fijn.Hoeveel bereide stamppot per persoon? Houd er rekening mee dat een gemiddelde volwassene 400 tot 500 gram bereide stamppot eet en je zit veilig. De kleine eter is blij met 375 gram, de grote eter eet zijn bord met 550 gram stamppot tevreden leeg.Meest gezonde stamppot

Bij elke stamppot staat aangegeven hoeveel kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten, vet en vezels het bevat. Hier is uitgegaan van een gemiddelde portie voor één persoon (400 gram). Als we alle stamppotten met elkaar vergelijken is er een terechte winnaar: de zuurkool stamppot.

Hoeveel Gram Stamppot Per Persoon?

Hoeveel gram stamppot moet je per persoon bereiden? Houd er rekening mee dat een gemiddelde volwassene ongeveer 400 tot 500 gram bereide stamppot eet en je zit veilig. De kleine eter zal blij zijn met 375 gram, terwijl de grote eter zijn bord met tevredenheid leeg kan eten met 550 gram stamppot.

Wat Is De Gezondste Stamppot?

Wat is de gezondste stamppot?

Bij het bepalen van de gezondste stamppot is gekeken naar de voedingswaarde van elke stamppot, waarbij de hoeveelheid kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels zijn meegenomen. Voor deze vergelijking is uitgegaan van een gemiddelde portie voor één persoon, namelijk 400 gram. Na het vergelijken van alle stamppotten is de zuurkool stamppot als terechte winnaar naar voren gekomen. Op 10 oktober 2022 is dit vastgesteld.

Is Stamppot Nederlands?

Is stamppot Nederlands? Stamppot, een traditioneel Nederlands gerecht, heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de 16e eeuw. Dit was de periode waarin aardappelen in Nederland werden geïntroduceerd. De aardappelen werden naar Nederland gebracht vanuit Zuid-Amerika, waar ze al eeuwen werden verbouwd door de inheemse bevolking.

Waarom Eten We Stamppot?

Waarom eten we stamppot? Het eten van stamppot is vooral in de winter een traditie onder Hollanders. Vroeger werkten mensen in de zomer veel op het land, wat behoorlijk zwaar en arbeidsintensief was en veel energie verbruikte. Om dit uitputtende werk te kunnen volhouden, zorgden we in de winter voor extra energie door stevige maaltijden te eten, zoals stamppot.

Update 19 hoe maak je stamppot

See more here: nataviguides.com

Learn more about the topic hoe maak je stamppot.

See more: nataviguides.com/voorpagina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *